Nu åbner Varmepumpepuljen 2024: Tjek, hvor du kan få tilskud i Farum

I varmepumpen møder jordvarmen eller luften et kølemiddel med et lavt kogepunkt, og kølemidlet fordamper, hvorefter dampen komprimeres, og der dannes varm gas, som føres videre til kondensatoren – og varmen afgives til boligen eller varmeanlægget.
dato

Energistyrelsen har netop åbnet for en ny pulje med tilskud til varmepumpe. Men hvorvidt man kan søge puljen, afhænger af fjernvarmeforholdet på adressen. Lokal ekspert fra Farum giver sine bedste råd. 

Varmepumpepuljen i 2024 er netop åbnet for ansøgninger, og i år kan der søges om op til 27.000 per husstand. Det kræver dog, at boligen, der søges varmepumpetilskud til, ikke befinder sig i et område, hvor der er indlagt fjernvarme eller er planer om det – og i Farum Kommune varierer det fra den ene matrikel til den anden.

Fjernvarme eller ej

Førend varmepumpepuljen kan søges, skal man undersøge, om man bor i et område, hvor der er lagt ud til fjernvarme, eller hvor der er planer om det inden for nær fremtid.

– I Farum er der nogle steder planer om fjernvarme eller allerede lagt ud til det.  Det skal man undersøge for sin adresse på forhånd, hvis man ønsker tilskud til varmepumpe. Man skal nemlig bo et sted, hvor der ikke er fjernvarme eller planer om det for at kunne få tilskud, siger Richard Madsen, der er VE godkendt og BBA Certificeret Energivejleder hos Bedre Bad & Energi Farum. 

Fjernvarmeforholdene for ens område kan findes på kortet på Plandata.dk

Billigere at skifte om sommeren

Varmepumpepuljen er en del af bygningspuljen, der i 2024 er sat til 315 millioner kroner, og heraf er det meningen, at omtrent 70 procent skal fordeles til varmepumpepuljen. Ifølge Richard Madsen kan der være mange gode grunde til at skifte til varmepumpe, og sommeren er en af dem. 

– De fleste begynder først at tænke på varmeregningen til vinter, men sommeren er det bedste tidspunkt at installere en varmepumpe. Venter man til vinter, skal der eksempelvis sættes en midlertidig energikilde til varmen op, mens installation af varmepumpen er i gang, siger Richard Madsen og tilføjer:

– En varmepumpe kan fungere med flere slags varmesystemer. Er man i tvivl om, hvorvidt en varmepumpe kan være en god løsning i ens bolig, er min anbefaling klart at få gennemgået hele huset, så vi kan finde frem til, hvordan man får den bedste varmeøkonomi i boligen.

 

Sådan søger du

Varmepumpepuljen kan søges via Energistyrelsens hjemmeside og følgende krav skal være opfyldt:

  • Varmepumpen skal installeres på en selvejet helårsbolig.
  • Varmepumpen skal erstatte et oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel – eksempelvis træpillefyr.
  • Boligen må ikke ligge i et område, hvor der i forvejen er fjernvarme eller planlagt fjernvarme. Info derom kan findes på kan ses på plandata.dk
  • Installation af varmepumpe må først ske efter ansøgning om tilskud.
  • Tilskud skal søges til enten en luft-til-vand-varmepumpe eller en væske til vand-varmepumpe – også kaldet jordvarme.
  • Installationen skal foretages af en VE-godkendt installatør


Bedre Bad & Bedre Energi er en landsdækkende kæde af VVS-installatører, der er eksperter i energiløsninger som fjernvarme, naturgas, pillefyr, varmepumpe, jordvarme, solvarme samt i generelle energiforbedringer og energibesparelser i boligen. Læs mere på:www.bedrebad.dk 

Kilde: Bedre Bad - Bedre Energi